formats

Chiar avem de ales?

Publicat pe septembrie 2, 2012, în blog.

Acest articol am avut inspiratia sa-l scriu dupa ce am lucrat cu o clienta timp de mai multe sedinte si care in momentul cand a venit la mine se afla intr-o situatie pe care ea o vedea fara iesire: era intr-o slujba care o nemultumea, era singura si fara cineva apropiat in viata ei dar si foarte frustrata, nemultumita si deznadajduita de tot ceea ce se intampla in jurul ei.

Dese ori, cand suntem in situatii ca aceasta, este foarte greu sa vedem solutia pentru ca ne concentram mai tot timpul la problema.

Dar daca avem de ales indiferent de situatia in care ne aflam si aceasta alegere ne-ar schimba viata?

Pe parcursul zilei incepand din momentul in care ne trezim si pana seara facem alegeri: cu ce ne imbracam, ce mancam la micul dejun, ce traseu alegem sa ajungem unde avem nevoie, ce gatim pentru cina; aceste alegeri par simple pentru ca ne-au intrat in rutina. Dar daca si alte decizii, mai “mari”, ar fii tot atat de usor de luat?

De ce oare de cele mai multe ori preferam sa ramanem intr-o situatie care ne nemultumeste in loc sa facem o alta alegere?

Iata cateva din motivele care ne tin pe loc:

1. Frica este motivul principal pentru care de multe ori refuzam sa facem o alta alegere. Este un fel de iluzie pe care mintea o creaza cu intentia de a te tine “in siguranta”, dar din pacate stand in acea stare de siguranta nu o sa ajungi niciodata sa-ti atingi telurile.

2. Ingrijorarea este o forma de frica si de altfel o perceptie falsa referitor la ceva ce s-ar putea intampla in viitor, acel viitor care de cele mai multe ori ne sperie in loc sa ne dea incredere.

3. Delasarea inseamana sa lasi pe maine ceva ce trebuia facut ieri. Viata se traieste la timpul prezent dar avand un plan bine definit pentru viitor. Daca observi ca mereu amani lucrurile cu tot felul de scuze merita sa investighezi care sunt de fapt motivele reale pentru care o faci. Nu incerca sa te convingi singura ca o sa incepi maine. Maine nu o sa se intample.

4. Asteptarea este un fel de scuza. Cele mai multe femei tot asteapta momentul potrivit: cand au bani mai multi, cand copii sunt mai mari, cand situatia economica o sa fie mai stabila…. Asteptarea implica o energie stagnanta si continuand sa te complaci in aceasta stare nu faci altceva decat sa creezi si mai multa stagnare ce poate aparea sub forma de autosabotaj, ganduri negative, nervozitate, furie si care-ti alimenteaza convingerea ca nu ai nici o sansa.

5. Neincrederea in tine insati apare atunci cand gasesti tot felul de scuze sau justificari cu motivul ca ceea ce vrei de fapt sa faci nu o sa mearga. Neincrederea apare adesea “deghizata” sub forma de invidie, gelozie si critica la adresa ta dar mai ales a altora.

Partea buna este ca toate aceste motive sunt foarte usor de depasit cu o atitudine corecta si deasemenea folosind tehnici si strategii corespunzatoare.

Recunoaste ce te opreste cu adevarat sa traiesti viata la standardele pe care ti le doresti si de ce iti pui piedici incercand sa te convingi ca inca nu a sosit moment potrivit sa faci o alta alegere.
Opreste-te sa mai astepti acel moment potrivit…nu o sa apara daca tu nu il faci sa apara. Cum? Lasand la o parte nevoia de a controla lucrurile sau de a stii cu precizie cum o sa decurga urmatoarea etapa; in schimb creaza acea viziune a vietii pe care ti-o doresti si implica-te pe deplin in ceea ce vrei sa faci…de cele mai multe ori o sa se inatample diferit de cum ai planificat.